Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με την εμφάνιση λίπους

Του Ντάνιελ Καψή, κλινικού διαιτολόγου – αθλητικού διατροφολόγου  

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια πλειάδα από προσφερόμενες επιλογές όπως ρολόγια, επιταχυνσιόμετρα, applications για smart phones κ.α., που μέσα από διάφορες μετρήσεις αξιολογούν την ποιότητα και το χρόνο του βραδινού ύπνου. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να αξιολογήσουμε την ποιότητα του ύπνου μιας γυναίκας, η οποία ενώ είχε μια πολύ καλή προσκόλληση στο πρόγραμμα διατροφής της, φαινόταν να είχε χτυπήσει το γνωστό "plateau".

Για να αξιολογήσουμε την ποιότητα του βραδινού ύπνου της, χρησιμοποιήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή που προσφέρεται για smart phone. Τα αποτελέσματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι η συσχέτιση που έκανε η συσκευή μεταξύ ωρών και ποιοτικού χρόνου ύπνου, κατέτασσε τη γυναίκα στα χαμηλότερα στρώματα  αποδοτικότητας, υψηλό στρες, υψηλή κορτιζόλη στο αίμα (ορμόνη του στρες- που χαμηλώνει την αυξητική ορμόνη και επηρεάζει την ινσουλινοευαισθησία), αίσθημα χρόνιας κόπωσης, κλπ.

Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον, είναι ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει και το σωματικό μας λίπος. Φαίνεται πως ένας στρεσαρισμένος και κουρασμένος οργανισμός είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να μείνει προσκολλημένος σε ένα περιοριστικό διαιτολόγιο ή ένα απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής. Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα των Nedeltcheva AV, το 2010, έδειξε πως ακόμη και μικρή ανεπάρκεια ύπνου, οδηγεί σε ακούσια πρόσληψη θερμίδων κατά 20%. Και επιπρόσθετα, λόγω της υπάρχουσας υπερκορτιζολαιμίας, ο οργανισμός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δεκτικός στην πρόσληψη λίπους, ενώ την ίδια στιγμή το μυοσκελετικό σύστημα υφίσταται ιδιαίτερο καταβολισμό.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Πέρα από την προφανή προτροπή να δώσουμε στον οργανισμό μας τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση, υπάρχουν ακόμη 2-3 εύκολες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πως η χρήση κινητού, tablet ή υπολογιστή λίγο πριν τον ύπνο, εκθέτει το σώμα σε μια ποσότητα μπλε φωτός που αποτρέπει την μελατονίνη (μια πολύ σημαντική ορμόνη του ύπνου) να αυξηθεί σε επίπεδα επιτρεπτά, ώστε να μας πάρει ο ύπνος γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης, το μαγνήσιο, ένα πολύ σημαντικό μυοχαλαρωτικό, είναι ένα συστατικό που σε ανεπάρκεια φαίνεται να έχει άμεση συσχέτιση με την αϋπνία. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, δώστε έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο όπως το σπανάκι, οι κολοκυθόσποροι, το αβοκάντο, το κεφίρ, η μπανάνα, κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διαιτολογική και ιατρική ομάδα της SYMMETRIA για να σας κατατοπίσουν εκτενώς και εξατομικευμένα στον δικό σας οργανισμό.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.