Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

"The Game Changers", μια παραγωγή για τη χορτοφαγική δίαιτα που αξίζει να δείτε

Μπορεί διαβάζοντας την επικεφαλίδα να μην σας κεντρίζει αυτομάτως το ενδιαφέρον. Όμως, είμαστε σίγουροι πως αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα και συνάμα αντικομφορμιστική παραγωγή του Netflix, θα σας αποζημιώσει, αλλά και θα σας αφήσει με πολλές σκέψεις/προβληματισμούς για το κατά πόσο ευεργετική είναι τελικά η σημερινή μας διατροφή. 

Και δεν αναφερόμαστε σε τίποτα άλλο από το "The Game Changer" (https://www.imdb.com/title/tt7455754/). Μια ταινία που θα σας καθηλώσει, θα σε προβληματίσει αλλά και σε κάποια σημεία θα σε εκπαιδεύσει για πολλούς μύθους γύρω από τη χορτοφαγική διατροφή. Παρακαλούμε δείτε την ταινία με κριτική σκέψη! 

Πίσω από την ομολογουμένως πολύ καλή αυτή παραγωγή, κρύβονται πολύ μεγάλα funds με ισχυρότατα συμφέροντα. Δυστυχώς, η επιστήμη σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδει με τη μόδα και τις τάσεις. Για να αποδείξεις κάτι επιστημονικά, δεν αρκούν 1-2 έρευνες οι οποίες μάλιστα έχουν δημοσιευθεί σε χαμηλού impact factor επιστημονικά περιοδικά. Θέλει όγκο δεδομένων, που όταν τα αντιπαραθέσεις με τη φωνή που αντιτίθεται, να μπορεί να οδηγήσει προς… την αλήθεια! Στο πλαίσιο αυτό το "The Game Changers" σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί η επιτομή της ψευδό-επιστήμης.

Είναι όλη η ταινία ένα σωρό ψέματα; ΟΧΙ! Ξέρουμε εάν η υπερκατανάλωση κρέατος μας κάνει κακό; ΟΧΙ! Ξέρουμε ότι ακολουθώντας μια χορτοφαγική δίαιτα θα έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ή καλύτερη αθλητική απόδοση; ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!  

Είναι όλοι τόσο βαρύγδουποι ισχυρισμοί, που η επιστημονική κοινότητα απέχει μίλια μακριά από να δώσει απαντήσεις. Σαφώς και υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα εδώ και χρόνια στις γαλακτοβιομηχανίες, στο κρέας και στα παράγωγα αυτού. Αλλά ποιος παραβλέπει σήμερα τις βιομηχανίες του καλαμποκιού, της σόγιας και του αβοκάντο;  

Εν κατακλείδι, αν ρωτάτε την δική μας άποψη, είμαστε ξεκάθαροι πως θα έπρεπε όλοι μας να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Όχι απαραίτητα να γίνουμε vegetarian ή vegan, αλλά σίγουρα κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα ή κάποια διαστήματα μέσα στη χρονιά, καλό είναι να απέχουμε από ζωικά τρόφιμα. Πρακτικές, δηλαδή, που εφαρμόζονταν και παλιότερα και έχει φανεί ότι οδηγούν στην υγεία και τη μακροζωία. Οι διαιτολόγοι, αν και έχουμε κατηγορηθεί πολλές φορές για αυτή την «όλα με μέτρο» άποψη, στο τέλος της ημέρας όσο πολυφορεμένη και αν θεωρείται, δεν παύει να αποτελεί και την πιο επίκαιρη.

Ντάνιελ Καψής
Διαιτολόγος-Αθλητικός Διατροφολόγος MSc, PhDc

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.