Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Πώς σχετίζεται το στρες με το σωματικό βάρος των παιδιών

Της διατροφολόγου Ειρήνης Χριστάκη

Στο 57ο Ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας δημοσίευσε αποτελέσματα της μελέτης που διεξάγει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» η διατροφολόγος της SYMMETRIA Ειρήνη Χριστάκη, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2018.
Η μελέτη διεξάγεται στο Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας του Νοσοκομείου Παίδων και διερευνά τη σχέση των επιπέδων στρες με τη σύσταση σώματος και τους φλεγμονώδεις δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, από την παρούσα μελέτη βρέθηκαν θετικές συσχετίσεις του ποσοστού λίπους σώματος με δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, όπως είναι η ινσουλίνη, η C αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας, η φερριτίνη, το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα, το ποσοστό σωματικού λίπους συσχετίστηκε σημαντικά με συμπεριφορές εξωτερίκευσης, όπως είναι η μη τήρηση των κανόνων και η επιθετικότητα, ενώ παρατηρήθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού λίπους και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Θετικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ ποσοστού λίπους σώματος και προβλημάτων σκέψης, διαγωγής και νωθρότητας.
Από τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης φαίνεται ότι η εναπόθεση σωματικού λίπους στα παιδιά και τους εφήβους επηρεάζει τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής που σχετίζονται και με το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ υπάρχουν συμπεριφορές των παιδιών που μπορεί να σχετίζονται με το υπερβάλλον σωματικό βάρος ή την εναπόθεση λίπους στο σώμα τους.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.