Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Γιατί πρέπει να εντάξετε τη σοκολάτα και άλλες υπερτροφές στην καθημερινότητα σας

Οι υπερτροφές (super foods) συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση του οργανισμού και είναι στην πλειοψηφία τους φυτικής προέλευσης και δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Αν είστε στο στάδιο που θέλετε να βελτιώσετε την πυκνότητα της διατροφής σας σε ευεργετικές ουσίες, όπως αυτές των super foods, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στα τυποποιημένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία ενδείκνυται να αποφεύγετε, καθώς περιέχουν πολύ μικρότερη συγκέντρωση ευεργετικών θρεπτικών συστατικών από οποιοδήποτε φρέσκο ή ανεπεξέργαστο τρόφιμο.

Το εντυπωσιακό με τα super foods είναι ότι μπορεί κανείς να τα εντάξει εύκολα στην καθημερινότητά του με πολλούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Όταν μιλάμε για super foods δεν αναφερόμαστε κάποια σπάνια τρόφιμα, αλλά σε κάποια που ενδεχομένως υπάρχουν ήδη στη διατροφή σας, χωρίς να γνωρίζετε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Αβοκάντο
Το ολεϊκό οξύ που αποτελεί συστατικό των μονοακόρεστων λιπαρών του αβοκάντο, μπορεί να σας κάνει εύκολα να πεινάτε λιγότερο. Προσθέστε ½ ώριμο αβοκάντο στη σαλάτα σας ή χρησιμοποιήστε το σε συνταγές με κοτόπουλο ή θαλασσινά. Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, για αυτό και καθιστά το γεύμα σας πιο χορταστικό

Kαρύδια
Ένας από τους πιο πλούσιους και χορταστικούς ξηρούς καρπούς, που μπορεί να συμβάλλει και στην απώλεια σωματικού βάρους. Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Φαίνεται ότι τέσσερα ολόκληρα καρύδια την ημέρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού στα φυσικά αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, για αυτό και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας στο αίσθημα κορεσμού και μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης λιγούρας.

Κόλιανδρος
Το εκχύλισμα κόλιανδρου αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα ακριβό συμπλήρωμα διατροφής, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά. Επίσης, βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες που συσσωρεύονται από το περιβάλλον, συμβάλει στη μείωση της «κακής χοληστερόλης LDL» και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο στις σαλάτες σας, προσθέσετε στο φαγητό ή το smoothie σας, ή απολαύστε ένα αφέψημα με κόλιανδρο και πράσινο τσάι.

Κουρκουμάς
Ινδικό μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα με καταγωγή από την Ινδία, όπου χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους χιλιάδες χρόνια τώρα. Αρκετές επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Φαίνεται ότι η κατανάλωσή του βελτιώνει την όψη του δέρματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή σιδήρου, για αυτό και αξίζει να τον χρησιμοποιείτε τακτικά σε συνταγές που δεν περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά. Ταιριάζει εξαιρετικά στο κοτόπουλο με λαχανικά, σε ένα ριζότο με λαχανικά ή θαλασσινά.

Πιπεριές
Η πιπεριά είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες που αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, βελτιώνει τον κορεσμό και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μια κόκκινη πιπεριά έχει περίπου 209 mg βιταμίνης C, ενώ ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 60 mg και οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα μη καπνιστή είναι 75 mg. Συνεπώς πρόκειται για ένα πολύ πυκνό σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό. Πολλές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση καυτερής πιπεριάς με αύξηση του μεταβολισμού και μείωση της όρεξης. Δεν είναι όμως μόνο οι καυτερές πιπεριές ευεργετικές. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition τον Ιούνιο του 2009, έδειξε ότι και οι «γλυκές» πιπεριές συμμετέχουν σε αυτό το μηχανισμό μείωσης της όρεξης, κυρίως όταν υπάρχει ήδη μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Σοκολάτα
Το κακάο και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες και ιχνοστοιχεία. Οι πολυφαινόλες αποτελούν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη μαύρη σοκολάτα και φαίνεται ότι είναι υπεύθυνες για την προστατευτική δράση της απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την καλή ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου. Συνδυάστε τη με φρούτα για να βελτιώσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και… να έχετε μια καλή δικαιολογία!

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.