Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων η χοληστερίνη των αυγών;

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έχουμε καταλήξει σε ένα απλό συμπέρασμα: για τους περισσότερους ανθρώπους ένα αυγό την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή κάποιου άλλου είδους καρδιαγγειακό σύμβαμα. Αν κάποιος έχει διαγνωστεί με διαβήτη ή έχει κάποιον άλλο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγεικών (π.χ. καθιστική ζωή, κάπνισμα), τότε δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 3 αυγά την εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αποφεύγουν τα αυγά, γιατί στον κρόκο τους υπάρχει χοληστερίνη, η οποία όταν είναι αυξημένη στην κυκλοφορία του αίματος συμβάλλει στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Για αυτό και μέχρι σήμερα φαινόταν ότι η αποφυγή πρόσληψης χοληστερίνης από τη διατροφή έχει νόημα.

Το θέμα είναι ότι οι πιο σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας κατά βάση παράγεται από το ήπαρ μας, δεν προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα είναι αυτά που κατά βάση διεγείρουν την παραγωγή χοληστερίνης από το ήπαρ, όχι η χοληστερίνη. Βέβαια, τα αυγά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, για αυτό και μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι μικρές οι ποσότητες που περιέχει ένα αυγό. Κατά τ’ άλλα, τα αυγά περιέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα αντιοξειδατικά λουτείνη και ζεαξανθίνη, η χολίνη που είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα αλλά και μικρές ποσότητες σιδήρου, βιταμινών Β και βιταμίνης D.

Φυσικά οι μελέτες που έχουν αποφανθεί ότι ένα αυγό την ημέρα είναι ασφαλές για τον γενικό πληθυσμό, έχουν αναδείξει ότι καλό είναι να αποφεύγονται άλλες πηγές κορεσμένου λίπους καθημερινά, όπως είναι τα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα και τα αλλαντικά.

Απενοχοποιώντας τα αυγά μπορείτε να τα απολαύσετε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ειδικά αν φροντίζετε να τα συνοδεύετε με φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά και ελαιόλαδο.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.