Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο επιβίωσης θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όπως σημειώνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet από τον καθηγητή παγκόσμιας υγείας Majid Ezzati.

Τη μεγαλύτερη παράταση ζωής θα απολαύσουν όσοι ζουν στη Νότια Κορέα, ενώ η μικρότερη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης θα σημειωθεί στις ΗΠΑ. Κατά τους προηγούμενους αιώνες το προσδόκιμο επιβίωσης αυξανόταν λόγω της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας. Για πρώτη φορά στα χρονικά όμως, το προσδόκιμο επιβίωσης στον πλανήτη οφείλεται περισσότερο στη μακροχρόνια επιβίωση του πληθυσμού που γηράσκει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ezzati, τα κριτήρια που αυξάνουν το χρόνο επιβίωσης του πληθυσμού είναι τέσσερα, χωρίς όμως να πληρούνται σε κάθε χώρα που μελετήθηκε.
1. Κοινωνική ισότητα. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι πολύ επιβαρυντικές για την υγεία, κάτι που παρατηρείται πολύ έντονα στις ΗΠΑ και μπορεί να φαίνεται ακόμα σε όλα τα στάδια της ζωής.
2. Προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα αυτών. Στη Νότια Κορέα ο πληθυσμός έχει πολύ καλή προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας και η ανάπτυξη στην εξέλιξη των γνώσεων και της τεχνολογίας που εφαρμόζονται στην υγεία είναι ραγδαία. Οι νέες τεχνολογίες για την πρώιμη διάγνωση και την πρόληψη ασθενειών αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μιας χώρας για την αύξηση του προσδόκιμου.
3. Επαρκής περίθαλψη και σωστή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου.
4. Έλεγχος των κλασικών παραγόντων κινδύνου για τη σύγχρονη νοσηρότητα: κάπνισμα, υπερβάλλον σωματικό βάρος, κλπ.

Κατά την αλλαγή του αιώνα, αρκετοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου είναι αδύνατο να φτάσει τα 90 χρόνια. Φαίνεται, όμως πλεόν, ότι οι γυναίκες στη Νότια Κορέα θα ξεπεράσουν το κατώφλι των 90 ετών και σίγουρα αυτή η ηλικία δεν αποτελεί ένα βιολογικό όριο. Μεγάλες αυξήσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης εμφανίζουν επίσης οι νότιες και κεντρικές χώρες της Ευρώπης. Από τον αγγλόφωνο πληθυσμό του πλανήτη, η Αυστραλία και ο Καναδάς τα πηγαίνουν σαφώς καλύτερα από τις Η.Π.Α.. Φυσικά, η διασφάλιση αυτών των κριτηρίων βελτίωσης του βιωτικού επιπέδου της κάθε χώρας είναι ένα θέμα κοινωνικών αξιών αλλά και πολιτικών αποφάσεων.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.