Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA

SOCIAL WALL

05.12.2019

Οι παρεξηγημένοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι παχαίνουν και ότι πρέπει να αποφεύγονται. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό.

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και περιέχουν ένα μέτριο ποσό θερμίδων συγκρινόμενοι με τα λίπη. Υπάρχει σαφέστατη διαφορά μεταξύ της ζάχαρης και των σύνθετων υδατανθράκων. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, είναι χαμηλής διαιτητικής άξιας και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε άσπρο όσο και σε μαύρο χρώμα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αντίθετα, είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό και πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε υγιεινής δίαιτας. Το πρόβλημα δημιουργείται περισσότερο από το πόσο τρώμε και όχι ακριβώς τι τρώμε, όταν φυσικά οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών είναι σωστές.

Βάσει ανθρώπινης φυσιολογίας, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο. Το σώμα σας είναι ικανό να παράγει γλυκόζη από το σωματικό λίπος, χρειάζεται την κατανάλωση υδατανθράκων για να μπορέσει να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη νοητική λειτουργία. Επιπλέον, η κατανάλωση υδατανθράκων διεγείρει την έκκριση σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ειδικά όταν πρόκειται για διαδικασία μεγάλης χρονικής διάρκειας. Σίγουρα η επάρκεια σύνθετων υδατανθράκων (φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά κ.α.) θα διευκολύνει την προσπάθεια αυτή. Άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει μακροπρόθεσμα κάποιος μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες, κυρίως λόγω της «προτίμησης» του σώματος σε αυτούς, ως καύσιμο.

Ας δούμε κάποια πράγματα πιο συγκεκριμένα:
Η μαύρη ζάχαρη είναι κρυσταλλική, όπως και η λευκή, στην οποία έχουν προστεθεί μολάσες και όντως έχει ένα μικρό περιεχόμενο σε μεταλλικά στοιχεία. Οι διαφορές μεταξύ των δυο όμως είναι πολύ μικρές για να πει κάποιος ότι η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την άσπρη.

Το ιδανικό στη διατροφή, είναι ο συνδυασμός χαμηλών σε λιπαρά τροφών και υδατανθράκων, πάντα όμως με την απαραίτητη συνοδεία φρούτων και λαχανικών. Όταν τα παραπάνω καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, τότε εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινή δραστηριότητα.

Οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες δεν προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει πρώτα το γλυκογόνο που έχει αποθηκευτεί στους μύες και τελευταία το λίπος. Όταν καίγεται το γλυκογόνο για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, τότε η εντυπωσιακή απώλεια βάρους οφείλεται στην απελευθέρωση και αποβολή του πλεονάζοντος νερού.

Αν πάρουμε την καθαρά θερμιδομετρική προσέγγιση, αυτές που παχαίνουν είναι οι πολλές θερμίδες και όχι η πηγή τους συγκεκριμένα. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει ο μεταβολισμός και κατά πόσο ο οργανισμός καίει αυτά που τρώει. Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εξαντλεί τις αποθήκες γλυκογόνου και συντελεί στη μείωση της απόδοσης του οργανισμού. Χρειάζεται φρούτα, δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί σε λογικές ποσότητες. Επίσης οι φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, χόρτα κ.α.) που από άποψη βιοχημείας είναι κυρίως υδατάνθρακες, για κάποιο τεχνικό λόγο δεν προσδίδουν ενέργεια ή θερμίδες και μπορούν να καταναλώνονται άφοβα.

Φυσικές πηγές συμπυκνωμένης ενέργειας είναι τα ξηρά φρούτα, τα μήλα, τα σταφύλια, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί που εκτός των άλλων προσφέρουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν περιέχουν θερμίδες αλλά δεν είναι και τόσο υγιεινά, καθώς περιέχουν καφεΐνη και πήγες φωσφόρου σε μεγάλες ποσότητες. Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης όπως αυτή που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι τσάι είναι ευεργετική για τη διέγερση του οργανισμού. Η υπερβολή ωστόσο οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια διάφορων συστατικών με την ούρηση, όπως βιταμίνες και ασβέστιο.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.

Follow SYMMETRIA's® official media channels

FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER YOUTUBE PINTEREST SPOTIFY