Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Αν έχεις χαμηλό μεταβολισμό, ακολούθησε αυτά τα βήματα για να κάψεις περισσότερο λίπος

Αν έχεις χαμηλό μεταβολισμό και προσπαθείς να χάσεις βάρος, σίγουρα ανήκεις σε αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί με το θέμα. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους και ειδικά λίπους, είναι κάτι εφικτό κάνοντας έξυπνες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου.

Καταρχάς, ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνεις σε ενέργεια και ο τρόπος που αποθηκεύει την ενέργεια για να την χρησιμοποιήσει κάποια άλλη στιγμή. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του καθενός, όπως είναι για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, τα γονίδια, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζει κανείς. Καθοριστικός παράγοντας του μεταβολισμού είναι και η σύσταση σώματος, το ποσοστό μυών, νερού και λιπώδους ιστού. Φυσικά, όσο υψηλότερα τα επίπεδα μυικής μάζας,  τόσο υψηλότερος και ο μεταβολισμός ενός ανθρώπου, για αυτό και αν συγκρίνουμε δύο δίδυμους, δηλαδή δύο αδέρφια που έχουν το ίδιο φύλο και τα ίδια γονίδια, υψηλότερο μεταβολισμό θα έχει αυτός που έχει περισσότερους μυς και χαμηλότερο ποσοστό λίπους. Συνεπώς, είναι διπλή πρόκληση η αύξηση μυικής μάζας για κάποιον που θέλει να ρυθμίσει καλύτερα το σωματικό του βάρος και το ποσοστό λίπους.

Από πλευράς φυσικής δραστηριότητας, είναι πολύ σημαντικός ο συνδυασμός ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης. Αν όμως δεν είσαι τυπικός στην διατροφή κατά την περίοδο που προπονείσαι, ο στόχος σου για απώλεια λίπους δεν θα επιτευχθεί τόσο άμεσα, ιδίως αν ανήκεις στους ανθρώπους με "δύσκολο" μεταβολισμό. Εμπλουτίζοντας την διατροφή σου με τις κατάλληλες τροφές μπορείς να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις το σωματικό σου λίπος. Τα καλά λιπαρά και οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη ανήκουν στις τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σου. Ειδικά, η πρωτεΐνη αυξάνει παροδικά τον μεταβολισμό κατά περίπου 30% μόνο και μόνο για να γίνει η πέψη της. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το κοτόπουλο, το κρέας, τα θαλασσινά και τα αυγά. Παράλληλα, προσπάθησε να εντάξεις στην διατροφή σου περισσότερες πηγές καλών λιπαρών, όπως είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, καθώς συμβάλλουν στον κορεσμό για περισσότερη ώρα.

Παράλληλα, μην ξεχνάς ότι οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες και αρνητικών συναισθημάτων έχουν συσχετισθεί με αυξημένη πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε λίπος και απλούς υδατάνθρακες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα παγωτά, οι πάστες, η σοκολάτα αλλά και τα πατατάκια, τα ζυμαρικά και η πίτσα. Συχνά αυτά τα τρόφιμα αποκαλούνται και “comfort food”, φαγητό δηλαδή που μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά από αρνητικά συναισθήματα, αλλά σίγουρα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια σου να κάψεις περισσότερο λίπος.

Βέβαια οι έρευνες δείχνουν ότι τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, όπως είναι η απώλεια ενός κοντινού προσώπου ή ο χωρισμός, μπορεί να πυροδοτήσουν μια υπερφαγία και συνδέονται με επαναπρόσληψη βάρους. Θεωρείται όμως ότι δεν ευθύνονται οι στρεσογόνοι παράγοντες για τα συμπτώματα υπερφαγίας, αλλά η αδυναμία του ατόμου να διαχειριστεί το στρες του αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην ανακούφιση που του προσφέρει το φαγητό.

Ελέγχοντας το στρες, θα μπορέσεις να ελέγξεις πιο αποτελεσματικά τη διατροφή σου και να χάσεις άμεσα βάρος και σωματικό λίπος, υιοθετώντας ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.