ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πώς επιδρούν στον οργανισμό

Σίγουρα έχετε ακούσει κάποια στιγμή για τις ελεύθερες ρίζες και το γεγονός ότι προκαλούν ζημιά στον οργανισμό, ενώ από την άλλη, ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη φθορά. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει.

Οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν στο περιβάλλον και προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, κλπ, ενώ παράγονται και τον οργανισμό κατά τη διαδικασία των κυτταρικών αντιδράσεων.

Είναι ασταθή άτομα που βλάπτουν τα κύτταρα και προκαλούν ή επιταχύνουν φυσικές διαδικασίες όπως η γήρανση, καθώς και την εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός χάνει σταδιακά την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, σχηματίζονται όλο και περισσότερες, προκαλώντας περισσότερο οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με παθήσεις όπως οι προαναφερόμενες.

Για να αποφευχθεί η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, το σώμα διαθέτει ένα αμυντικό σύστημα αντιοξειδωτικών. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι γεμάτα τοξίνες. Σε συνδυασμό με το στρες και άλλους παράγοντες, συμβάλλουν στη μείωση παραγωγής των ενδογενών αντιοξειδωτικών.

 

 

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik