ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και παράγοντες κινδύνου

Του καρδιολόγου Άγγελου Τσίπη

Η στεφανιαία νόσος δημιουργείται όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά, δηλαδή στα στεφανιαία αγγεία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην καρδιά. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η δημιουργία αθηρωματικών πλακών στον αυλό των αγγείων.

Η στεφανιαία νόσος συναντάται συχνά σε άτομα που παρουσιάζουν προδιαθεσικούς παράγοντες. Κάθε ξεχωριστός παράγοντας αθροίζεται με τους άλλους και έτσι αυξάνεται ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαιας νόσου.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που δεν μπορούν να τεθούν σε έλεγχο είναι: 1) η ηλικία και το φύλο (άνδρες μεγαλύτεροι των 45 ετών, γυναίκες μεγαλύτερες των 55 ετών), 2) κληρονομικότητα.
Αντίθετα οι παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν είναι: 1) υπερχοληστεριναιμία με υψηλές τιμές LDL – κακή – χοληστερίνη, 2) σακχαρώδης διαβήτης, 3) αρτηριακή υπέρταση, 4) κάπνισμα, 5) παχυσαρκία, 6) έλλειψη άσκησης.

Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η εδραίωση πρωτογενών μέτρων πρόληψης με στόχο τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, δηλαδή άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα την καρδιαγγειακή νόσο. Ο σκοπός είναι να αντιμετωπισθεί έγκαιρα η στεφανιαία νόσος με τροποποίηση των συνθηκών ζωής ή/και με έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Απαραίτητες εξετάσεις που θα οδηγήσουν σε διάγνωση αποτελούν: λήψη του ιστορικού, καρδιογράφημα, αναλύσεις αίματος, υπερηχογράφημα καρδιάς, δοκιμασία κόπωσης, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου και στεφανιογραφία.

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik