ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Πώς το στρες επηρεάζει το δέρμα μας

Τα αγχογόνα ερεθίσματα είναι πολλαπλά στη σύγχρονη εποχή και το στρες σχεδόν καθημερινό για τους περισσότερους, το οποίο επιβαρύνει καθοριστικά όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, ακόμη και αυτή του δέρματος.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού, με αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητική δράση, η οποία εντείνει και την παραγωγή λίπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα, ακμή, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις και άλλα σχετιζόμενα δερματικά προβλήματα. Το στρες μπορεί να προκαλέσει επίσης τριχόπτωση, ενώ όταν είναι χρόνιο ευθύνεται συχνά και για την αργή επούλωση ενός τραύματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα του στρες, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει ένα άτομο από ένα κοινό κρύωμα ως έρπη. Μάλιστα σε άτομα με υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες οι πιθανότητες να αρρωστήσουν είναι διπλάσιες.

Μπορούμε όμως να κάνουμε κι εμείς κάποια πράγματα για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας:

– Να εντοπίζουμε τις αιτίες που προκαλούν στρες και να τις αντιμετωπίσουμε

– Να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας τη σωματική άσκηση, η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το στρες

– Να κοιμόμαστε αρκετές ώρες

– Να κάνουμε συχνά μια δραστηριότητα που μας προκαλεί ευχαρίστηση

– Να θυμόμαστε ότι το γέλιο κάνει καλό

 

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik