ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Πώς η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου σε σχέση με τον Covid-19

Η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ομάδας Ελλήνων ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Medicine Reports.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη του Δρ. Πετράκη, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και της ομάδας του, η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη νόσο.

Η χρόνια κατάσταση φλεγμονής που συνοδεύει την παχυσαρκία φαίνεται να συμβάλλει στην έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, όταν συνυπάρχει διαβήτης τύπου ΙΙ και μεταβολικό σύνδρομο, ο κίνδυνος θνησιμότητας από Covid-19 δεκαπλασιάζεται.

Η ευαλωτότητα του ανοσοποιητικού που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος, έχει σαφώς άμεση σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά μας.

Τροφές πλούσιες σε θερμίδες, που δεν προσφέρουν επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, δηλαδή στοιχείων απαραίτητων για ένα υγιές ανοσοποιητικό, καλό είναι να αποφεύγονται αυτή την εποχή.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ, μπισκότα, τυποποιημένοι χυμοί και γρήγορο φαγητό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα – όπως το καλαμπόκι, το έλαιο ελαιοκράμβης, το καλαμποκέλαιο, οι πατάτες, οι ντομάτες, το λάχανο και άλλα λαχανικά και φρούτα- μπορεί να συμβάλλουν στην έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Αυτή την εποχή λοιπόν, είναι σημαντικό να φροντίζουμε όλοι τόσο την καλή ρύθμιση του βάρους, όσο και την καλή θρέψη μας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για τη διατροφή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο διαιτολογικό τμήμα της SYMMETRIA.

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik