ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Θωρακίστε τον οργανισμό σας το χειμώνα μέσω της διατροφής

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μπορεί να επιτευχθεί εντάσσοντας απλές τροφές στην καθημερινή μας διατροφή. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και πώς μας προφυλάσσουν.

Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος εμφανίζεται πρώτος στη λίστα των εξαιρετικών τροφών για το ανοσοποιητικό. Παράλληλα, η τακτική κατανάλωσή του φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Καλό είναι να προμηθεύεστε ολόκληρο τον καρπό και να τον αλέθετε αμέσως πριν τον καταναλώσετε, γιατί έτσι μπορείτε να επωφεληθείτε στο μέγιστο βαθμό από τα αντιοξειδωτικά του. Ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, ενδείκνυται να συντηρείτε το λιναρόσπορο στο ψυγείο, καθώς χρειάζεται πάντα ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Αν δεν έχετε χρόνο να αλέθετε καθημερινά μια μικρή ποσότητα, μπορείτε απλώς να έχετε ετοιμάσει το γιαούρτι σας με δύο κουταλιές λιναρόσπορο από την προηγούμενη μέρα. Έτσι, θα σπάτε το φλοιό του λιναρόσπορου πιο εύκολα μασώντας τον και ο οργανισμός θα απορροφά πιο άμεσα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή στο μαγειρεμένο φαγητό, καθώς οι φυτικές του ίνες μπορούν να καταστήσουν κάθε γεύμα πιο χορταστικό και θρεπτικό.

Κόκκινες πιπεριές
Η πιπεριά συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά τρόφιμα που καλό είναι να επιλέγουμε τακτικά. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες που αποτελεί, επίσης, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και C, αντιοξειδωτικών, βελτιώνει τον κορεσμό και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μία κόκκινη πιπεριά έχει περίπου 209 mg βιταμίνης C, ενώ ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 60 mg και οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα μη καπνιστή είναι 75 mg. Συνεπώς, πρόκειται για ένα πολύ πυκνό σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό. Επίσης, πολλές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση καυτερής πιπεριάς με αύξηση του μεταβολισμού και μείωση της όρεξης. Δεν είναι όμως μόνο οι καυτερές πιπεριές ευεργετικές. Μια έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Clinical Nutrition τον Ιούνιο του 2009 έδειξε ότι και οι γλυκές πιπεριές συμμετέχουν στο μηχανισμό μείωσης της όρεξης, κυρίως όταν υπάρχει ήδη μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Στραγγιστό γιαούρτι
Παγκοσμίως είναι γνωστό και ως ελληνικό γιαούρτι και θεωρείται ένα από τα πιο ευεργετικά γαλακτοκομικά. Ο τρόπος παρασκευής του το καθιστά χαμηλό σε λακτόζη, πλούσιο σε πρωτεΐνη και προβιοτικά. Ο βασικός ρόλος των προβιοτικών στη σύγχρονη διατροφή είναι να εξισορροπούν την μικροχλωρίδα του εντέρου. Φαίνεται όμως ότι μπορούν και να περιορίσουν ενοχλητικά συμπτώματα νόσων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και η νόσος του Chrohn. Παράλληλα, η τακτική κατανάλωση προβιοτικών σχετίζεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την προστασία του ουρογεννητικού συστήματος από λοιμώξεις και την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι μπορεί να καλύψει μέχρι και το 45% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε ασβέστιο. Για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου συνδυάστε το με φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες, μούρα και μήλα.

Καρύδια
Ένας από τους πιο πλούσιους και χορταστικούς ξηρούς καρπούς, που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Φαίνεται ότι τέσσερα ολόκληρα καρύδια την ημέρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού στα φυσικά αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια είναι επιπλέον καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, για αυτό και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης λιγούρας.

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter μας
Σχεδιασμός & Κατασκευή: Noetik
Brand development by www.afilltd.com