ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Τα «ύπουλα» γλυκά των Χριστουγέννων

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, τόσο πληθαίνουν γύρω μας οι… πειρασμοί, με τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων να κατακλύζουν τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, τα εορταστικά τραπέζια και πολλούς άλλους χώρους όπου προσφέρονται ως κεράσματα.

Αν έχετε αρχίσει ήδη να δοκιμάζετε μελομακάρονα, ανήκετε σίγουρα σε αυτούς που καταναλώνουν 1-2 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες 3-4 φορές την εβδομάδα, μέχρι να έρθουν οι μέρες των εορτών, οπότε καταναλώνετε αυτά τα γλυκά σχεδόν κάθε μέρα. Με απλά μαθηματικά, υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του Δεκεμβρίου μπορεί να καταναλώνετε αθώα περίπου 35-45 εορταστικά γλυκά, συμπεριλαμβανομένης της βασιλόπιτας.

Δεδομένου ότι ένα μελομακάρονο 30 γρ. αποδίδει περίπου 152 θερμίδες και ένα αντίστοιχο κουραμπιεδάκι περίπου 180 θερμίδες, ενδέχεται να βρεθείτε σε ένα θετικό ισοζύγιο ενέργειας κατά 5320-8100 θερμίδες, τη στιγμή που για να χάσετε ένα κιλό σωματικού βάρους πρέπει να δημιουργήστε αρνητικό ισοζύγιο 7700 θερμίδων. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν προσέχετε όλο το χρόνο, αν τα Χριστούγεννα αφήνεστε και δοκιμάζετε όλες τις λιχουδιές, αρκεί για να βρεθείτε ξαφνικά με περισσότερα κιλά, ενώ κάνετε κάτι που μάλλον θεωρείτε φυσιολογικό.

Προτιμήστε, λοιπόν, να καταναλώνετε μόνο τα γλυκά που αξίζουν τον κόπο, όπως για παράδειγμα κάτι σπιτικό ή παρασκευασμένο με ιδιαίτερο τρόπο. Ιδανικά, αρνηθείτε όπου μπορείτε τα τυποποιημένα γλυκά που πιθανότατα δεν έχουν παρασκευαστεί με τα πιο αγνά υλικά και προσπαθήστε να ισορροπήσετε τα «ναι» με τα «όχι», ώστε να μην στερηθείτε, αλλά να μην αναλωθείτε και σε απερίσκεπτο τσιμπολόγημα.

 

 

Εγγραφή στο Newsletter μας
Σχεδιασμός & Κατασκευή: Noetik
Brand development by www.afilltd.com