ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Τέσσερα superfoods που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Κακάο

Το κακάο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό αλλά αποτελεί και αγαπημένο τρόφιμο για τους περισσότερους. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι ότι η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ από το οποίο παράγεται η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές που παίζουν ρόλο στην καλή διάθεση, ενώ φαίνεται τα επίπεδα της να αυξάνονται όταν ένας άνθρωπος ερωτεύεται. Ένας αντίστοιχος νευροδιαβιβαστής που υπάρχει στη σοκολάτα είναι η φαινυλεθυλαμίνη, η οποία ενισχύει τη διάθεση και αυξάνει την αγγειοδιαστολή, ενώ αρκετές μελέτες σχετίζουν την έλλειψή της με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Καρύδια

Αν υπάρχει κάποια τροφή που μπορεί να δράσει ευεργετικά στο νευρικό σύστημα αυτή είναι τα καρύδια. Είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Μάλιστα φαίνεται ότι 4 ολόκληρα καρύδια την ημέρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού στα φυσικά αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, για αυτό και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης υπογλυκαιμίας.

Μπανάνα

Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, κάλιο, τρυπτοφάνη και βρομελίνη. Η βρομελίνη αποτελεί ένα ένζυμο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το οποίο ενισχύει το μυικό σύστημα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η μπανάνα συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος για τη σύνθεση της σεροτονίνης.

Φιστίκια Βραζιλίας

Αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς για ένα πολύ βασικό λόγο: . Το σελήνιο αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες. Πολλές  μελέτες μάλιστα συνδέουν την έλλειψη σεληνίου με διαταραχές της διάθεσης ενώ φαίνεται η έλλειψή του καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στο στρες. Για καλύτερη διάθεση και προστασία του οργανισμού σας από το οξειδωτικό στρες, ενδείκνυται να καταναλώνετε 2 Brasil nuts την ημέρα κατά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

 

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik