ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Ποιο μυστικό της γαλλικής κουζίνας την κάνει τόσο καλή για την υγεία μας;

Μπορεί μια διατροφή που περιλαμβάνει κρουασάν, κρέπες, φοντί, τυριά και αρκετό καλό γαλλικό κρασί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην καλύτερη υγεία μας;

Κάποιος θα απαντούσε πολύ εύκολα ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αυτό που παρατηρείται όμως στην κεντρική Ευρώπη- και ιδιαίτερα στη Γαλλία- είναι μειωμένα ποσοστά νοσηρότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ως γνωστόν, οι Γάλλοι έχουν μία κουζίνα πολύ πλούσια σε λιπαρά, καθώς χρησιμοποιούν πλήρη γαλακτοκομικά και αγαπούν τα τυριά. Η κρεμ φρες δεν λείπει από τις τάρτες τους, ενώ το τυρί συνοδεύει πάντα το κρασί τους. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές στη Γαλλία που ακολουθούν περισσότερο το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, όπως είναι Μασσαλία και τα περίχωρά της, καθώς η αλιεία αποτελεί βασική απασχόληση των κατοίκων. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να βγάλει το συμπέρασμα ότι, η συχνή κατανάλωση ψαριού συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα ψάρια. Στις πιο κεντρικές περιοχές της χώρας όμως, όπως και βόρεια, η κατανάλωση θαλασσινών είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Για αυτό, εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν τους λόγους που η Γαλλία εμφανίζει τόσο μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών περιστατικών. Πολλές μελέτες αποδίδουν τη χαμηλή νοσηρότητα από στεφανιαία νόσο στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Η ρεσβερατρόλη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο υπάρχει σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μόνο στο κόκκινο κρασί. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα κόκκινα κρασιά περιέχουν τετραπλάσια ποσότητα ρεσβερατρόλης από ό,τι τα λευκά, ενώ δεν υπάρχουν άλλες τροφές με τόσο υψηλές συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης ουσίας, η οποία έχει επιπλέον πολύ ισχυρή αντικαρκινική δράση. Μπορεί, λοιπόν, το κρασί να μειώνει τόσο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο; Φαίνεται παράλογο, για αυτό και οι επιστήμονες αποτελούν αυτή τη διαπίστωση το «γαλλικό παράδοξο».

Ενδεχομένως η κατανάλωση ενός καλού γαλλικού οίνου, εκτός από ρεσβερατρόλη, να προσφέρει και χαλάρωση, για αυτό να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των στρεσογόνων γεγονότων, κάτι που μπορεί να κάνει τους Γάλλους πιο υγιείς. Όπως συνήθως γράφουν και οι ερευνητές στις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους, δεν μένει παρά να δούμε περισσότερες μελέτες στο μέλλον για να απαντήσουν αυτά τα ερωτηματικά. 

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik