ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Νερό με λεμόνι: συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο δημοφιλείς συμβουλές. Ένα ποτήρι χλιαρό νερό κάθε πρωί, με λίγες σταγόνες λεμόνι ή λάιμ ή και κάποια ακόμα συστατικά, έχει λένε ευεργετική δράση στον οργανισμό, καθώς υποτίθεται ότι «επιταχύνει το μεταβολισμό», κάνει «λιποδιάλυση» κλπ. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Είναι ξεκάθαρο πως από μόνο του το ζεστό νερό με λεμόνι δεν μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η λογική των μεμονωμένων συστατικών ή τροφίμων με λιποδιαλυτική δράση πηγάζει από τη βαθιά ανάγκη του κόσμου να πιστέψει σε μαγικές συνταγές που θα του επιτρέπουν να απολαμβάνει τις αγαπημένες του βλαβερές διατροφικές συνήθειες δίχως το απαιτούμενο μέτρο. Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η βιομηχανία τροφίμων, η οποία  σε πολλές περιπτώσεις έχει κατηγορηθεί για την ηθικότητα με την οποία χειρίζεται το κομμάτι του μάρκετινγκ. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που συνειδητά συντηρείται από τη βιομηχανία τροφίμων έχει να κάνει με μεμονωμένα τρόφιμα και συστατικά αυτών, που μπορούν άμεσα και στοχευμένα να μεταβάλουν το λιπώδη ιστό του σώματος.

Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Κατά το παρελθόν μελέτες έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν τη λιποτροπική δράση του λεμονιού, της καφεΐνης, του γκουαρανά, του κακάο και άλλων συστατικών. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιος αποδεδειγμένος φυσιολογικός μηχανισμός.

Η έμμεση συμμετοχή ενός τέτοιου αφεψήματος στη διαχείριση του βάρους και του γενικότερου ευ ζην, είναι τελείως διαφορετική ιστορία. Η αντικατάσταση του καθημερινού αγαπημένου μας καφέ, αναψυκτικού ή χυμού με ένα τέτοιο αφέψημα, σχεδόν μηδενικών θερμίδων, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και κατ’ επέκταση λίπους. Στην παραπάνω περίπτωση, όμως, η απώλεια αυτή είναι απόρροια μιας χαμηλότερης ενεργειακής πρόσληψης και όχι κάποιου άλλου περίπλοκου μηχανισμού «καύσης λίπους».

Στα θετικά μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι η προσθήκη λεμονιού στο νερό μπορεί να το κάνει πιο εύγεστο, οδηγώντας έτσι και σε μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση υγρών. Άλλωστε, η ενυδάτωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατήρησης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τέλος, η προσθήκη λεμονιού στο νερό έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση, παρέχοντας ταυτόχρονα βιταμίνη C για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε, λοιπόν, ελεύθερα λίγο λεμόνι ή λάιμ στο ποτήρι ή το μπουκάλι με το νερό σας, αντιλαμβανόμενοι, όμως, ότι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι οι βασικοί και αναπόσπαστοι πυλώνες για τη διατήρηση της καλής υγείας.

BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik