ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες: Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό να επιλέξουμε;

Αν υπάρχουν δύο γλυκά απόλυτα συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα, αυτά είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πρόκειται για τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα αυτών των γιορτών, που είναι πολύ νόστιμα, αλλά με αρκετές θερμίδες, το οποίο πρέπει να μην ξεχνάμε, καθώς το μικρό τους μέγεθος συχνά μας ξεγελάει. Ανάμεσα στα δύο, ποιο είναι πιο θρεπτικό και καλύτερο διατροφικά;

Τόσο τα μελομακάρονα, όσο και οι κουραμπιέδες, μας δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, 200 kcal (ένα μετρίου μεγέθους γλυκό). Οι ξηροί καρποί που περιέχουν μας παρέχουν τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο και μαγνήσιο.

Τα μελομακάρονα περιέχουν επίσης, ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, λογω του ελαιόλααδου. Οι κουραμπιέδες, από την άλλη, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (λόγω βούτυρου), ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, αυτά δεν φαίνεται να ενοχοποιούνται για αύξηση του καρδιοαγγειακού κινδύνου σε υγιή άτομα.

Τέλος, τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι, ενώ οι κουραμπιέδες ζάχαρη, γεγονός που δίνει στα πρώτα ένα πλεονέκτημα. Το σίγουρο είναι, ότι η κατανάλωση με μέτρο, δηλαδή όχι πάνω από ένα γλυκό την ημέρα, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής, να τα εντάξουν στο διαιτολόγιο τους.

  • Tips
    Η επικάλυψη σοκολάτας και στα δυο αυξάνει κατά πολύ το θερμιδικό τους φορτίο.
  • Χρησιμοποιήστε γλυκαντικά όπως στέβια ή μελάσσα και αλεύρι ολικής άλεσης, για μείωση των θερμίδων και αύξηση της θρεπτικής τους αξίας.
BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik