ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Φωτότυποι δέρματος και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Καλοκαίρι σημαίνει έκθεση στον ήλιο. Μικρές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολία είναι αναγκαίες για την παραγωγή της βιταμίνης D, ενώ αντίθετα, η υπερέκθεση μπορεί να επιφέρει οξείας και χρόνιας μορφής συνέπειες για το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κάθε επιδερμίδα αντιδρά στην ηλιακή ακτινοβολία ανάλογα με τα φυσικά της χαρακτηριστικά και κυρίως ανάλογα με το φωτότυπό της. Οι φωτότυποι εξαρτώνται από το χρώμα της επιδερμίδας (από την πιο ανοιχτόχρωμη ως την πιο σκούρα), των μαλλιών, την παρουσία φακίδων, τη φωτοευαισθησία και την ποιότητα του μαυρίσματος.

Ανεξάρτητα από το φωτότυπο, ο ήλιος επιδεινώνει την ξηρότητα της επιδερμίδας, τη λιπαρότητα, προκαλεί φωτογήρανση, δηλαδή δερματικές αλλοιώσεις - ρυτίδες, κηλίδες, δυσχρωμίες, όπως επίσης, ηλιακά εγκαύματα.

Εφαρμόζοντας απλούς κανόνες προστασίας, μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια.

  • Περιορίζουμε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά μεταξύ, 11.00 – 17.00.
  • Καθόμαστε στη σκιά όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη. Ακόμα και κάτω από τα δέντρα ή την ομπρέλα, δεν έχουμε πλήρη προστασία από τον ήλιο.
  • Χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 και επαναλαμβάνουμε την επάλειψη μετά από δύο ώρες ή νωρίτερα αν έχει μεσολαβήσει κολύμπι ή παιχνίδι στην αμμουδιά.
  • Η εφαρμογή αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτιά, μύτη, χείλη, παλάμες, πέλματα, κεφάλι για τους άνδρες που δεν έχουν μαλλιά.
  • Ένα καπέλο με γείσο προσφέρει ικανοποιητική προστασία για τα μάτια, τα αυτιά, το πρόσωπο και το πίσω μέρος του λαιμού.
  • Ένα βαμβακερό μπλουζάκι ή λίκρα, κυρίως για τα παιδιά, είναι απαραίτητο κατά την παραμονή στην παραλία.
  • Τα μάτια μπορούν να προστατευτούν με γυαλιά που περιέχουν φίλτρα για την UVΑ και UVΒ ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου που προσφέρουν 99-100% προστασία από ακτίνες UVA και UVB μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά, επειδή η διαπερατότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα από τα μάτια είναι υψηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.
  • Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα, καθώς δεν είναι υγιές, δεν προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο και δεν είναι ασφαλέστερο από την ηλιοθεραπεία.
BACK TO TOP
Brand development by www.afilltd.com
Designed & developed by Noetik